حضرت امیر (علیهالسلام) فرمودند:«و ذَلِّلْهُ بذِكرِ المَوتِ
دلت را خوار کن با یاد مرگ».
خوارش کن یعنی نگذار تیز شود. چون وقتی دل از حالت ذلت و رام بودن در میآید، وحشی میشود و به جان خود آدم میافتد و دیگر آدم را ول نمیکند. از آدم توقعهای زیادی میکند که همه اش جهنمی است. یکسره دیدنیهای زیاد از تو میخواهد، شنیدنیهای زیاد و متنوع از تو میخواهد، خوردنیهای زیاد از تو میخواهد، تفریحهای بیش از حد لازم میخواهد، خرج کردنهای بیش از حد لازم میخواهد. طرف میبینی با 100 هزار تومان مشکلش حل میشود، ولی چون نفسش وحشی شده، یک دفعه میبینی به جای 100 هزار تومان، 500 هزار تومان خرید میکند. نفس سرکش، انسان را وادار میکند که دائماً به سوی دنیازدگی و مصرفهای بالاتر برود. نفس تند و تیز و وحشی که سوار آدم است، یک دفعه به آدم دستورات عجیب و غریب میدهد. این نفس، آرام و نرم نیست و چموش است.
نفس وقتی وحشی میشود، به جان علم مان هم میافتد، به جان عقلمان و فوق عقلمان هم میافتد، یعنی دائماً سهم بالایی ها را میخورد و یک وقت میبینید در طول روز 5 دقیقه هم به نیاز بخش های بالایی وجودت نمیرسی و اصلا نمی توانی غذای معنوی بخوری. 17 رکعت نماز خواندی، اما یک دقیقه هم تمرکز نداشتی. چون نفس وحشی است و اصلاً نمیگذارد. یعنی وقتی غذا و خوابش را هم میدهی، باز سر نماز میخواهد غذا بخورد. دوباره سر نماز حواست به بخشهای پایینی است. این برای آن است که نفس وحشی شده و سر نماز هم 5 دقیقه بخش فوق عقل را رها نمیکند که لااقل این بخش تغذیه بکند. ما یکسره داریم، بخش پایینی و طبیعت و حیوانیت را تغذیه میکنیم. دو دقیقه میخواهیم با خدا راحت باشیم و نماز بخوانیم، میبینیم که نمیگذارد. بعد میبینی که این بخش غذا کم میآورد و تغذیه به او نمیرسد. بعد به مرور زمان، دچار خشکی شده و ضعیف میشود. یعنی ذلیل بخش حیوانی میشود.
کسانی که کارشناس خرید و اقتصاد هستند، میگویند وقتی کسی میخواهد به بازار برود و مواد خوراکی بخرد، اول در خانه خودش خوراکی بخورد و سیر باشد. زیرا وقتی شما بازار میروی و گرسنه ات هست، چون میلت زیاد است، زیاد خرید میکنی. اما وقتی شخص گرسنه نباشد، نوع خریدش تعادل پیدا میکند. یعنی آن نفست را یک ذره رام کن، بعد برو خرید بکن. از این رو جهاد و مبارزه با نفس، مهم و کاربردی است.
برای حضرت علی (علیهالسلام) دوتا لباس آوردند. یکی از این لباسها خیلی زیبا و خوشآیند بود. حضرت آن لباس زیباتر را به غلامش قنبر داد. دیدند حضرت جامهای به تن دارد که خیلی وصله خورده است. پرسیدند: آقا چرا این لباس وصله دار تن تان است؟ فرمود: پوشیدن این لباس، دل را فروتن میکند و نفس را خوار و رام میکند.
استاد محمد شجاعی/سایت منتظران منجی
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات