❌افراد زیادی هستند که به بهانه رک بودن در مورد اموری که به آنها ارتباطی پیدا نمیکند اظهار نظر میکنند و بعد با گفتن این جمله که من شخصی رو راست و رک هستم خود را متقاعد میکنند که مرتکب گستاخی نشدهاند، اما واقعا چه اتفاقی میافتد که افراد با استناد به رک گویی به خود اجازه میدهند که به دیگران توهین کنند؟
❌تفاوت بین رک بودن و گستاخی
تفاوت بین رک بودن و بی شعوری بسیار ساده است، اما برای درک باید کمی تامل کنیم. رک بودن معادل کلمه انگلیسی FRANK است و با عبارت ابراز نظر و اعتقادات شخصی یک فرد در مورد خودش معنی میشود. به بیان دیگر شخص در مورد مسائلی اظهار نظر میکند که به وی ارتباط داشته باشد، مثلا پوست من تیره است یا من غذای ماکارونی را دوست ندارم.
وقاحت یا گستاخ بودن مقابل رک بودن است و در زبان انگلیسی برای بیان این مفهوم از کلمه RUDE استفاده میشود. گستاخ بودن به معنی ابراز نظر در مورد سایرین است که میتواند شامل اظهار نظر راجع به ظاهر، اخلاق، پوشش و … باشد، برای مثال من به دوستم بگویم تو چقدر چاق هستی یا چقدر پوستت ناصاف است. من، چون رک هستم اینطور صحبت کردم.
❌متاسفانه اکثر افراد این دو مفهوم را معکوس برداشت میکنند و اظهار نظر کردن بدون حد و مرز درباره دیگران را رک بودن مینامند. افراد مثلا رک گو با بعضی صحبتها و رفتارهای خود باعث آزردگی خاطر و ناراحتی دیگران میشوند. فراموش نکنیم اظهار نظر در مورد عیبهای ظاهری دیگران که فرد هیچ دخل و تصرفی در شکل گیری آن ندارد، مصداق کامل بی ادبی است نه رک بودن.
۱. اظهار نظر بدون تعارف در مورد مسائل فردی نشانه رک بودن است
رک بودن یعنی تنها در مورد مسائلی اظهار نظر کنیم که به خودمان مربوط میباشد و تا زمانی که نظر ما پرسیده نشده است به اظهار نظر نپردازیم، برای مثال یک دوست مشکل مالی دارد و میخواهد مقداری پول از ما قرض بگیرد، اما ما میدانیم این فرد آدم بد حسابی است یا به پولمان نیاز داریم، در چنین شرایطی رک بودن به کمک ما میآید و میتوانیم به دوست خود نه بگوییم.
۲. اظهار نظر در مورد دیگران گستاخی است
حتی در برخورد با دوستان صمیمی خود نیز نباید قبل از اینکه نظرمان را جویا شوند اظهار نظر کنیم. اگر ما یکی از دوستانمان را بعد از مدتها به طور اتفاقی در خیابان دیدیم و به نظرمان آمد که چاق شده است نباید به او بگوییم چقدر چاق شده ای، اظهار نظر درمورد دیگران بدون آنکه نظر ما را بپرسند نشانه گستاخی است، نه رک بودن. گفتن این جملات تحقیر آمیز به مرور زمان باعث کمرنگ شدن روابط دوستانه ما میشوند.
۳. اظهار نظر مودبانه در مورد دیگران نشانه رک بودن است
ما تنها در مواردی مجاز به اظهار نظر کردن درباره دیگران هستیم که طرف مقابل نظر ما را بپرسد. در چنین شرایطی صادق بودن با پررو و گستاخ بودن تفاوت دارد. به یاد داشته باشید که رگ بودن نباید به قیمت گستاخی کردن به دیگران تمام شود، برای مثال در صورتیکه یک دوست درمورد لباس جدید خود نظر ما را جویا شد و لباس وی مطابق سلیقه ما نبود، صادقانه و بدون هیچ توهینی نظر خود را اعلام کنیم، اما حق نداریم سلیقه او را زیر سوال ببریم.
۴. عدم توجه به احساس دیگران در زمان اظهار نظر گستاخی است
افرادی که رک هستند ادب و شئونات را رعایت میکنند این در حالی است که افراد گستاخ پایبند به ادب نیستند. همچنین افرادی که رک هستند حتما به عواقب و تاثیرات احتمالی صحبتهای خود بر دیگران دقت میکنند. فردی که رک گو است، نظرات خود درباره مسائل مختلف را کاملا واضح بیان میکند بدون آنکه تنش به وجود آورد یا به کسی بی ادبی کند.
❌ویژگیهای مشترک افراد گستاخ❌
از لحاظ روانشناسی افرادی که توهم رک بودن دارند و با حرفهای خود باعث رنجش دیگران میشوند، در چند ویژگی با یکدیگر مشترک هستند.
?این ویژگیها عبارتند از:??
این افراد به دنبال تحقیر طرف مقابل هستند و معمولا از حرفهای خود نیت بدی دارند.
آنها میخواهند فشار روانی خود را با تحقیر دیگران تخلیه کنند.
این افراد اعتماد به نفس ندارند و میخواهند اعتماد به نفس دیگران را نیز پایین بیاورند.
?یکی از مهمترین مهارتهای اجتماعی که هر شخصی به دنبال به دست آوردن آن است، بیان مواضع خود به راحتی البته بدون به زبان آوردن هر کلام و سخنی است. اکنون که تفاوت بین رک بودن و گستاخی را میدانیم، میتوانیم خصلت رک بودن را در خود تقویت کنیم.
?بنابراین اگر شما هم قصد دارید به معنای واقعی کلمه رک باشید از تمرینهای رفتاری که شاید بسیار ساده بنظر برسند شروع کنید، برای مثال از اظهار نظر در جمع دوستان و خانواده شروع کنید تا به تدریج توانایی رک گویی در جمعهای بزرگتر را نیز به دست آورید.
نظر از: ... [عضو]
سلام خوب بود.
ولی من موندم جواب آدمای گستاخ رو چی بدم. وقتی در خصوصی ترین مسائلت به بهانه ی رک بودن دخالت می کنه و مویی سپید کرده.
واقعا نمی دونم چه کنم
پاسخ از: راحیل [عضو]
سلام واحترام
بنده متخصص دراین زمینه نیستم وقطعا کارشناسان مسائل اخلاقی به این سوال پاسخ داده اند..
اما طبق نظر فردی در مرحله اول اذیت وآزارکلامی ورفتاری دیگران را تحمل نموده وصبورانه برخورد می کنیم ودرمراحل بعدی درصورت تکرار باحفظ احترام طرف مقابل را نسبت به اشتباهش آگاه می کنیم باروش های مختلف و باتدبیر
دوست عزیزم درصورتی که مطلب خوبی دراین زمینه دیدم ارسال خواهم کرد حتما ان شاءالله
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات