یکی از چیزهایی که باعث می شود شیطان به یاد آن تخلف، سقوط و حقارتش بیفتد، سجده بنی آدم است. شیطان بر سر ما خیلی بلا آورده و کسی نمی تواند بگوید من تا به حال فریب شیطان را نخورده ام. در زندگی ما شیطان صبح تا شب حملههای مختلف از جلو، عقب، راست و چپ به ما دارد. یکسره به ما ضربه می زند و انواع ناامیدی ها، ترس آینده، خاطرات گذشته، کدورت ها، شکست ها و حتی گناهان را به رخ ما میکشد تا تحقیرمان کند. در حالی که گاهی با یاد گناه باید با خدا آشتی کنیم. اما شیطان از این حربه استفاده میکند و آن را به رخ انسان میکشد تا او را در نزد خودش بی آبرو و کوچک کند تا او شجاعت توبه را نداشته باشد و همیشه احساس بدبختی و بیچارگی کند.
قرآن تذکر میدهد که شما ۴۰ سال گناه هم که داشته باشید، میتوانید همه را به ثواب تبدیل کنید و این لطف خداست.
پس هدف شیطان ضربه زدن به انسان است. تلاش میکند اضطراب، ترس، کدورت و کینه ایجاد کند، گذشته را تیره و تار میکند تا سرعت مان را به سوی خدا کم کند. شیطان میخواهد انسان از سعادت باز بماند تا به بهشت نرسد.
اینها خیانت و ظلمهائی است که شیطان به انسان میکند. به این خاطر است که قرآن میفرماید: «إِنَّ الشَّیْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا[1]= در حقیقت شیطان دشمن شماست شما [نیز] او را دشمن گیرید». شما هم شیطان را دشمن بگیرید، یعنی شما هم ضربه بزنید، با عملکرد و افکارتان تحقیرش کنید و با او بجنگید. اما یکی از روشهائی که میتوانیم از شیطان انتقام بگیریم و حیطه نفوذش را در وجودمان کم کنیم، این است که سجده هایمان را طولانی کنیم. این خیلی مهم است. چون سجده او را کاملا به هم میریزد و ضعیفش می کند.
امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: «إنّ العَبدَ إذا أطالَ السُّجودَ حیثُ لایَراهُ أحَدٌ قالَ الشیطانُ: وا وَیلاه! أطاعُوا و عَصَیتُ و سَجَدُوا و أبَیتُ= هرگاه بنده در جایى كه كسى او را نمى بیند سجده را طول دهد، شیطان گوید: واویلا! آنان فرمان بردند و من نافرمانى كردم و سجده كردند و من نكردم.» در این روایت حضرت قید میکند سجده طولانی در جائی که انسان تنها است، نه در جمع. یعنی آنجائی که هیچ کس شما را نمیبیند، حتی خانوادهات. در فضای کاملا ساکت و خلوت که لرزش دل برای ریاکاری و خودنمائی وجود ندارد، سجده طولانی داشته باشد. در این صورت شیطان که میبیند انسان سجده میکند، میگوید واویلا.
«واویلا» را کسی به کار می برد که مصیبتی بر او وارد بشود. شما با سجده های طولانی شیطان را مصیبت زده میکنید، او هم واویلا میگوید از این که میبیند همه اطاعت خدا را میکنند و غصه میخورد که چرا من ابا کردم.
پس یکی از چیزهائی که شیطان را خیلی عصبانی و ناراحت می کند، حقارت رانده شدن شیطان است.
شیطان یک شخص حقیقی است. ۶ هزار سال عبادت کرده و زحمت کشیده تا به مقام فرشتهها رسیده و تقربی برای خودش پیدا کرده است. حضرت علی علیهالسلام در نهج البلاغه میفرماید معلوم نیست ۶ هزار سال دنیائی است یا آخرتی. حالا بعد از۶ هزار سال عبادت، گرفتار عجب و خودبینی شده و به جائی رسیده که وقتی خدا میگوید به آدم سجده کن! میگوید من به این که تازه از گرد راه رسیده، سجده نمیکنم. حسادت و تکبر این گونه آدم را بدبخت میکند.
خدا هم در جواب شیطان میگوید: « قَالَ فَاخْرُجْ مِنْهَا فَإِنَّكَ رَجِیمٌ[2]= فرمود پس از آن [مقام] بیرون شو كه تو رانده شده اى». رجیم از ریشه رجم است. یعنی با حقارت و تحقیر بیرون برو.
بعضی افراد مثل شیطان روحیه تکبر و حسادت دارند. تا تغییر مقام و منصب می دهند، احساس حقارت و توهین میکنند و از بس ناراحت می شوند، تا مرز خودکشی هم پیش می روند.
تکبر و حسادت آفتی است که شما در هر مقام و منصبی باشید و هر چقدر هم زحمت کشیده باشید، هدر میرود. مثل خود شیطان که قرآن فرمود: «اسْتَكْبَرَ وَ كانَ مِنَ الْكافِرینَ= تکبّر ورزید و او از کافران بود»، یعنی در این مدت ۶ هزار سال کافر بوده و کفر را به صورت درونی و نهفته با خود داشته و ظهور نمی داده. خدا هم کاری نداشت. این کفر هم ناشی از خودشیفتگی، خودخواهی و خودپسندی است.
استاد محمد شجاعی
فرم در حال بارگذاری ...
آخرین نظرات